O kadar çok hamur çeşidi var ki insan hepsini aklında tutmakta zorlanıyor. Bir de bunlara her geçen gün popülerliği artan pastacılığa özel farklı farklı kek çeşitleri ekleniyor. Bu terimler hakkında ufak da olsa bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıda yazılı olan mini mutfak sözlüğüne göz atabilirsiniz;


Kek
Mutfakların en bilinen hamur işlerinden olan kekler yumurta, şeker ve un ana maddelerinin birleşmesinden oluşur. Klasik hamurunuzun içine katacağınız çikolatadan meyveye, baharattan sebzeye her türlü malzeme ile hem kekinizi zenginleştirebilir hem de tadına tat katabilirsiniz. İçeriğindeki şeker oranını ve malzemeleri değiştirerek hem tatlı hem de tuzlu kekler yapabilirsiniz.

Pasta
Pandispanya kek hamurunun renkli ve aromatik kremalarla süslenerek hazırlanması ile yapılan pastalarözel günlerinizde sofraların en renklisi ve tatlısıdır.

Turta
Kenarları olan içine krema ya da meyve koyarak pişirilen, üzerinin tamamen ya da şerit halinde kesilmiş parçalarla kapladığı tatlıdır.

Pay
Aslında turtayla aynı hamurdur. İki farklı isimle bilinmesinin nedeni ise farklı dillerden dilimize yerleşmiş olması. Pay İngilizce' deki ‘pie’ sözcüğünden turta ise İtalyanca' daki 'torta' kelimesinden gelmektedir.

Tart
Turtaya göre tabanı daha ince olan bir hamurdur. Kalıpta ya da kalıpta yağlı kağıt üzerinde pişirilir. Daha anlaşılır bir şekilde söyleyecek olursak bir nevi pizza hamuru diyebiliriz. 'Tart tatin' denilen tatlılarda olduğu gibi.

Tartölet
Tart hamurdan daha küçük porsiyonlarda yapılan, kıtırhamur üzerine krema ve çiğ meyvelerin yerleştirilmesiyle yapılan tatlı.

Pandispanya
Genellikle pastalar için yumurta katılarak hazırlanmış kek hamurlarına denir.

Pound kek
Pastacılığın gidererek popülerleşmesi ile birlikte duymaya alıştığımız kek türü. Adını klasik kek hamuru hazırlarken kullanılanun, yağ,yumurta ve şekerin yarımşar kilo kullanılarak hazırlanmasından alır. Pound keki diğer keklerden ayıran bir diğer özellik ise hazırlamaya şeker ve yumurta değil, şeker ve tereyağ çırpılarak başlanıyor olması.
Peki bu hamurlarla yapacağınız tatlıları mükemmel yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var. Eğer bu noktalara dikkat ederseniz mutlu son kaçınılmazdır. Bu püf noktalarından bazıları;

  • Mutlaka verilen Ölçülere sadık kalmalısınız çok az bile olsa dışına çıkmanız pastanızın tadının bozulmasına sebep olabilir.
  • Un, kabartma tozu ve vanilya gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanmalısınız.
  • Pastanızın kekini pişireceğiniz kalıbı sıvıyağ ile yağlanmalısınız.
  • Kekinizin hamuruna meyve koyacaksanız hamura bir miktar mısır unu ilave ederseniz meyveler dibe çökmeyecektir.
  • Kekiniz ya da pastanız pişerken fırının kapağını hiç açmamalsınız.

POPÜLER YAZILAR

ARŞİV