(8-10 KİŞİLİK)
Hamuru için
4 yumurta sarısı
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı ayçiçekyağı
Yarım çay kaşığı karbonat
Un
350 gr tereyağı
Hamuru açmak için
250 gr buğday nişastası
İçi için
1 kg tuzsuz peynir
Şerbeti için
1 kg toz şeker
6 su bardağı su
Hazırlanışı
Şerbet için şeker ve suyu tencereye
alıp şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Tencereyi ocaktan
alıp şerbeti soğutun. Yumurtaların aklarını sarılarından
ayırın. Büyük bir hamur yoğurma kabına alın. Çatalla hafifçe
çırpın. Yoğurt, süt, ayçiçek yağı ve karbonatı ekleyin.
Yavaşça unu ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
Hamuru 6 bezeye bölün. Her bezeden ceviz büyüklüğünde 10 beze
yuvarlayın. Üzerini nemli bir bezle kapatıp 30 dakika dinlendirin.
Fırını 190 derecede ısıtın. 10 bezeyi nişasta ile yemek tabağı
büyüklüğünde açın. Üst üste dizip hepsini birlikte tepsi
büyüklüğünde açın ve yağlanmış fırın tepsisine
yerleştirin. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde açıp tepsiye
yerleştirin. Üzerine rendelenmiş tuzsuz peyniri serpin. Diğer
hamurları da aynı şekilde açın ve peynirlerin üzerine 20 kat
daha yerleştirin. Üzerine tekrar rendelenmiş peynir serpin. Son
kalan 20 bezeyi de nişasta ile aynı şekilde açın ve tepsiye
yerleştirin. Hamuru istediğiniz büyüklükte karelere kesin.
Tereyağını köpürene kadar eritin ve üzerinde oluşan köpükleri
alın. Sıcak olarak hamurun her yerini ıslatacak şekilde yağı
gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana
kadar pişirin ve fırının ısısını 160 dereceye düşürün.
Arada bir kontrol ederek içinin
pişmesini sağlayın. Fırından çıkardığınız baklavanın
üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tepsinin üzerim kapatıp 1-2 saat
bekletin. Servis yapın.