O kadar çok hamur çeşidi var ki insan hepsini aklında tutmakta zorlanıyor. Bir de bunlara her geçen gün popülerliği artan pastacılığa özel farklı farklı kek çeşitleri ekleniyor. Bu terimler hakkında ufak da olsa bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıda yazılı olan mini mutfak sözlüğüne göz atabilirsiniz;
Kek
Mutfakların en bilinen
hamur işlerinden olan kekler yumurta, şeker ve un ana maddelerinin
birleşmesinden oluşur. Klasik hamurunuzun içine katacağınız
çikolatadan meyveye, baharattan sebzeye her türlü malzeme ile hem
kekinizi zenginleştirebilir hem de tadına tat katabilirsiniz.
İçeriğindeki şeker oranını ve malzemeleri değiştirerek hem
tatlı hem de tuzlu kekler yapabilirsiniz.
Pasta
Pandispanya kek hamurunun
renkli ve aromatik kremalarla süslenerek hazırlanması ile yapılan
pastalarözel günlerinizde sofraların en renklisi ve tatlısıdır.
Turta
Kenarları olan içine
krema ya da meyve koyarak pişirilen, üzerinin tamamen ya da şerit
halinde kesilmiş parçalarla kapladığı tatlıdır.
Pay
Aslında turtayla aynı
hamurdur. İki farklı isimle bilinmesinin nedeni ise farklı
dillerden dilimize yerleşmiş olması. Pay İngilizce' deki ‘pie’
sözcüğünden turta ise İtalyanca' daki 'torta' kelimesinden
gelmektedir.
Tart
Turtaya göre tabanı daha
ince olan bir hamurdur. Kalıpta ya da kalıpta yağlı kağıt
üzerinde pişirilir. Daha anlaşılır bir şekilde söyleyecek
olursak bir nevi pizza hamuru diyebiliriz. 'Tart tatin' denilen
tatlılarda olduğu gibi.
Tartölet
Tart hamurdan daha küçük
porsiyonlarda yapılan, kıtırhamur üzerine krema ve çiğ
meyvelerin yerleştirilmesiyle yapılan tatlı.
Pandispanya
Genellikle pastalar için
yumurta katılarak hazırlanmış kek hamurlarına denir.
Pound kek
Pastacılığın gidererek
popülerleşmesi ile birlikte duymaya alıştığımız kek türü.
Adını klasik kek hamuru hazırlarken kullanılanun, yağ,yumurta ve
şekerin yarımşar kilo kullanılarak hazırlanmasından alır.
Pound keki diğer keklerden ayıran bir diğer özellik ise
hazırlamaya şeker ve yumurta değil, şeker ve tereyağ çırpılarak
başlanıyor olması.
Peki bu hamurlarla
yapacağınız tatlıları mükemmel yapmak istiyorsanız dikkat
etmeniz gereken bazı püf noktaları var. Eğer bu noktalara dikkat
ederseniz mutlu son kaçınılmazdır. Bu püf noktalarından
bazıları;
- Mutlaka verilen Ölçülere sadık kalmalısınız çok az bile olsa dışına çıkmanız pastanızın tadının bozulmasına sebep olabilir.
- Un, kabartma tozu ve vanilya gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanmalısınız.
- Pastanızın kekini pişireceğiniz kalıbı sıvıyağ ile yağlanmalısınız.
- Kekinizin hamuruna meyve koyacaksanız hamura bir miktar mısır unu ilave ederseniz meyveler dibe çökmeyecektir.
- Kekiniz ya da pastanız pişerken fırının kapağını hiç açmamalsınız.